ALARMI I ALARMNI SUSTAVI

Postoje dvije vrste alarmnih sustava; žični i bežični.

Po svim svojim karakteristikama i sigurnosnim normama, bežični alarm identičan je žičnom alarmu. Ipak, bežični alarmi su jednostavni za krajnjeg korisnika a i mogućnost dodatnih proširenja i aplikacija nasuprot žičanim alarmima je neusporediva

VIDEO NADZOR NAJAM
najam profesionalnog sustava nadzora

Klasični video nadzor

Klasični videonadzor podrazumijeva sustav kamera i snimača povezanih koaksijalnim ili mrežnim (UTP) kabelom. Do 2012. godine klasični videonadzor koristio je analognu tehnologiju prijenosa video signala od kamere do snimača (DVR), a rezolucije su se računale u TV linijama (tvl). Rezolucije su se kretale od 300 do 700 tvl, što bi predstavljalo oko 0.3Mpix veličinu slike. Osnovni sustav klasičnog videonadzora sadrži:
  • snimač (DVR) i hard disc
  • kamere
  • monitor
  • napajanje za kamere
  • instalacijski kabel (UTP ili koaksijalni RG59)

Snimači su uređaji koji sliku kamere pretvaraju u videozapis kojeg pohranjuju kompresijom podataka na memoriju (Hard disc). Vrsta kompresije kod analognih snimača je cif, D1, H.264.
Snaga klasičnog snimača se  mjeri u kapacitetu spremanja slika u sekundi (fps = frame per second) u određenoj rezoluciji. Tako će snimač sa oznakom 25fps@H.264 / CH moći po kanalu snimanja (kanal = 1 kamera) moći snimati 25 slika u kompresiji H.264, tj. film u realnom vremenu (realtime). Danas svi snimači omogućavaju pregledavanje zapisa i trenutne slike s kamere na udaljenost putem mobitela ili računala.